Onze expertise 

Chambers biedt onafhankelijk bouwkundig en ergonomisch advies voor gemeenten. Het is onze passie om u, als Wmo consulent, te voorzien van een helder en gedegen advies bij al uw vragen over woningaanpassingen. In de afgelopen 30 jaar hebben wij meer dan 40 gemeenten ondersteund bij het opstellen van een onafhankelijk bouwkundig-ergonomisch advies. 

De toenmalige eigenaren van Chambers

In 1992 werden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) en hebben de toenmalige eigenaren (zie afbeelding) Chambers Consultancy gestart. Gemeenten konden bij Chambers Consultancy terecht voor specifieke expertise op het gebied van woningaanpassingen. 

De toenmalige eigenaars van Chambers:


L.F.P.J.A. Schapendonk                  A.A. Quant                                      H.A.P van de Wiel

 

Chambers: toen en nu 

In 2007 is de WVG vervangen door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Waar Chambers eerder alles op het gebied van woningaanpassingen uit handen nam, ligt de verantwoordelijkheid nu meer bij gemeenten zelf en worden kleine aanpassingen minder uitbesteed. 

Gelukkig betekent dat niet dat u er hierin alleen voor staat; u kunt nog altijd een beroep doen op Chambers voor vragen over minder gebruikelijke of grotere aanpassingen. 

Ontwikkelingen zijn er te over; zo wordt er voor tijdelijke woningaanpassingen steeds meer gebruik gemaakt van losse zorgunits, die bijvoorbeeld in de tuin geplaatst kunnen worden. Ook zien we dat er steeds vaker een beroep wordt gedaan op de Wmo voor woningaanpassingen voor mensen met verstandelijke beperking, bijvoorbeeld om een prikkelarme omgeving te creëren.  

Het werkgebied van Chambers 

Aanvankelijk was ons bureau gevestigd in Noord-Brabant en bedienden we voornamelijk gemeenten in die regio. In de afgelopen vijf jaar hebben we onze dienstverlening verder uitgebreid naar andere delen van het land en zijn we verhuisd naar Barendrecht. We zijn er trots op dat we onze diensten nu in heel Nederland kunnen aanbieden.

De diensten van Chambers 

Doet een burger (belanghebbende) een aanvraag bij u als gemeente, voor een woningaanpassing? Chambers staat voor u klaar als onafhankelijk adviesbureau. U kunt gebruik maken van één of meerdere van onze diensten:  

  • Bouwkundig advies voor woningaanpassingen vanuit de WMO. Daarbij kunnen wij een volledig advies voor u samenstellen naar aanleiding van een huisbezoek bij de belanghebbende. 

  • Offerte controle. Als een belangstellende bij een aannemer heeft opgevraagd voor de voorgestelde woningaanpassingen, kunnen wij deze voor u controleren aan de hand van de Wmo-eisen. 
  • Eindcontrole. Als onafhankelijk adviseur controleren we de uitvoering en afronding van de woningaanpassingen. Is alles uitgevoerd conform de Wmo-eisen en is de belanghebbende tevreden over het resultaat? Mocht er een verschil of conflict zijn, kan Chambers de gemeente adviseren over hoe te handelen.  

Verkorte procedurelijst voor eenvoudige woningaanpassingen

Wij maken uw werk graag gemakkelijker. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van onze verkorte procedurelijst, waarmee u als gemeente zelf over eenvoudige, gebruikelijke woningaanpassingen kunt adviseren en uw bijdrage daaraan kunt bepalen. Deze is kosteloos op te vragen voor gemeenten waarmee we samenwerken. 

Toekomstplannen: een rekentool voor Wmo-consulenten 

Onze ruime ervaring en kennis zorgt ervoor dat we ons steeds verder kunnen professionaliseren en automatiseren. Zo zijn we ook bezig met de ontwikkeling van een handige rekentool; volg ons om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen! 

Tags:
Nieuws
Jaap Roukens
Gepubliceerd door Jaap Roukens