Als onafhankelijk adviesbureau voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) adviseren wij gemeenten bij woningaanpassingen, met een focus op het rolstoelgeschikt maken van woningen. Een terugkerend thema in onze advisering betreft geluidsoverlast, waarbij we zowel de overlast voor de omgeving door belanghebbenden als de overlast voor belanghebbenden door de omgeving in overweging nemen. Aangezien de geluidsbron in deze situaties kan variëren, vereist dit een gerichte aanpak. De praktijk heeft aangetoond dat maatregelen die dichter bij de geluidsbron worden genomen, doorgaans effectiever zijn. Dit betekent dat, afhankelijk van de veroorzaker van het geluid, de nadruk meer kan liggen op het reduceren van geluid dan op het absorberen ervan.
Geluidsoverlast in Nederland
In een dichtbevolkt land als Nederland is geluidsoverlast een onvermijdelijk probleem dat jaarlijks in verschillende contexten terugkomt. Dit geldt ook voor mensen met neurologische aandoeningen, die zich door geluidsoverlast beperkt kunnen voelen in hun welzijn. Het is belangrijk te erkennen dat geluidsoverlast subjectief is; wat de ene persoon als overlast ervaart, kan door een ander als minder storend worden ervaren. Geluidsmetingen kunnen weliswaar de verschillen in geluidsniveau (dB’s) vaststellen, maar de beleving van een bepaald geluid verschilt van persoon tot persoon. Zo kan het geluid van spelende kinderen buiten door de één als storend worden ervaren, terwijl de ander geen hinder ondervindt van de muziek van een buurman. Daarnaast kan de inrichting van een woning, zoals een steriele woonkamer met weinig absorberende materialen, de geluidsbeleving beïnvloeden. Dit benadrukt dat geluidsbeperkende maatregelen niet altijd de ultieme oplossing bieden voor iemands welzijn. Daarom is het essentieel om een medische indicatie te verkrijgen om de noodzaak en het type geluidsbeperking vast te stellen.
Woningaanpassingen en Geluidsisolatie
Bij woningaanpassingen wordt onder andere gekeken naar de constructie van wanden, vloeren, buitenkozijnen en ventilatie. Er zijn diverse geluiddempende en geluidsabsorberende materialen op de markt beschikbaar om geluidsoverlast in woningen te verminderen. Enkele mogelijke maatregelen zijn:
- Isoleren van muren (bijvoorbeeld spouwmuren die niet geïsoleerd zijn).
- Toepassen van geluidsabsorberende materialen op plafonds, vloeren of akoestische wandpanelen.
- Aanleg van buitenisolatie door middel van planten en struiken rondom de woning.
- Vervangen van standaard glas door geluidswerend glas in raamkozijnen.
- Installeren van suskasten in plaats van standaard ventilatieroosters.
- Plaatsen van voorzetramen met akoestische beglazing voor standaard raamkozijnen.
- Gebruik van vloerbedekking in plaats van harde vloeren zoals steen of laminaat.
- Aanbrengen van vloerbedekking op trappen in plaats van harde materialen.
Praktische Overwegingen
Oude woningen zijn vaak minder goed geïsoleerd en vereisen doorgaans meer aanpassingen dan nieuwere woningen. Er is ook een onderscheid tussen contactgeluid en geluid dat via de lucht wordt overgedragen. Bij contactgeluid, vooral in tussenwoningen, is gedegen onderzoek noodzakelijk om te bepalen welk geluid als hinderlijk wordt ervaren. In de praktijk is gebleken dat het in oudere tussenwoningen, waar soms doorlopende funderingsvloeren zijn toegepast, bijna onmogelijk is om contactgeluid volledig te vermijden. Indien men dit toch wil realiseren, is het noodzakelijk om vloeren en wanden volledig contactvrij te maken (bijvoorbeeld door een 'doos in doos'-constructie), wat aanzienlijke kosten met zich meebreng de afgelopen jaren heeft ons bureau, Chambers, meerdere adviezen uitgebracht met betrekking tot geluidsoverlast. Voor ondersteuning vanuit de Wmo is het verkrijgen van een medische indicatie een vereiste. Vanuit de Wmo is het van belang dat de gekozen oplossing als goedkoopst adequaat kan worden gekenmerkt. Dit kan betekenen dat de functionaliteit boven esthetische gaat.
Met deze benadering hopen wij bij te dragen aan een betere leefomgeving voor iedereen die hiermee te maken heeft.
Tags:
WMO